Materiaal Informatie

1. Lavasteen

In Zuid-Oost Azië werken we met ervaren ambachtslieden die uit lavasteen en groensteen unieke beelden hakken. Het is fascinerend om te zien hoeveel tijd en precisie deze kunstenaars in hun werk stoppen. Na weken, soms maanden ontstaat uit een ruwe brok gesteente een schitterend waardevol object. 
Lavasteen is een uitvloeiinggesteente dat ontstaat bij een vulkaanuitbarsting. Omdat het zeer snel stolt, kunnen de mineralen in het gesteente geen kristallen vormen. Het resultaat is keiharde oersteen, welke diverse kleurtinten kan hebben. Door de hardheid is lavasteen uiterst moeizaam te bewerken. De dichte structuur van lavasteen zorgt er echter wel voor dat de kunstenaar zeer fijne details kan verwerken in het beeld. Dankzij de topkwaliteit van het gesteente zijn onze lavastenen beelden dus uitermate geschikt voor uw tuin, ook bij strenge winters.  In sommige gevallen kiest men ervoor om de beelden te patineren (in bijv. antique of  bruine patineer). Dit is een kleuring met waterglas-bescherming. Dit zorgt ervoor dat de kleur beschermt is tegen extreme weersinvloeden. Het kan zijn dat na verloop van tijd de kleuring ietwat vervaagt, hetgeen niet van invloed is op de kwaliteit van uw beeld. Wanneer u er voor kiest om jaarlijks het beeld in te wrijven met blanke boenwas, geeft dat extra blijvende glans en uitstraling. Lavasteen is gegarandeerd winterhard. 

2. Groensteen

Een Vulkanische groene steensoort veelal afkomstig van Java, variërend van een donkergroene tot grijsgroene kleur. Groensteen is iets minder ‘hard’ dan lavasteen maar ook de verwerking hiervan vergt veel tijd en ervaring. Van enorme basaniet blokken uit de Javaanse steengroeven vervaardigd de beeldhouwer meesterlijke beelden. Elk beeld draagt ​​de handtekening van de kunstenaar en is dus uniek. Onbehandelde groensteen is in eerste instantie groenachtig, bij oudere beelden blijft soms de kleur grijs/bruin over. De kleimineralen in de rotsen geven de karakteristieke pure kleur. Vanwege de meer open steenstructuur adviseren we veelal om bij vorst meer dan -15C het beeld af te dekken, puur uit voorzorg. Deze steensoort is goedkoper dan lavasteen.

3. Gegoten Steen/Gietsteen

Deze steensoort is gemaakt van verpulverde lavasteen gemengd met bindmiddelen zoals cement en wordt vervolgens gegoten in een silliconen beeldmal. Na het drogen wordt e.e.a. verder met de hand bewerkt. De kwaliteit van de steengegoten voorwerpen hang nauw samen met de kwaliteit van de mal die ervoor wordt gebruikt. Hoge kwaliteit gegoten beelden onderscheiden zich met name door het feit dat de gietnaden volledig onzichtbaar zijn, zoals bij de beelden van BeeldenVallei het geval is. Gegoten steen krijgt meestal een bruin, grijs of zwarte kleuring. Sterke kwaliteit gegoten steen wordt tevens verkregen door het voldoende uitharden en de juiste bewerking door de beeldhouwer. Zo worden uiteindelijk zeer fijne details verkregen. Geschikt voor buiten en binnen.

4. Terrazzo

Terrazzo wordt verkregen door stukjes natuursteen en marmer te vermengen met kalk, cement en water en na uitharding daarvan te schuren en eventueel te polijsten. Vandaar het glanzend eindresultaat.
De techniek is enkele honderden jaren oud. Men gebruikte het keiharde winterharde materiaal om de terrassen rond sjieke Italiaanse huizen en kastelen te plaveien. Later werden er prachtige beelden van vervaardigd. Aan deze techniek is weinig veranderd. Ondanks vernieuwde technieken is en blijft Terrazzo een handmatig product!
Terrazzo-beelden zijn geschikt voor buiten en binnen.

Onderhoud Terrazzo: om de kwaliteit optimaal te behouden is het verstandig uw beeld/sokkel regelmatig (zeker vóór de winterperiode) te behandelen met blanke of zwarte antiekwas, boenwas, bijenwas of marmerpoets. Kleine beschadigingen kunt u aanstippen met Chinese inkt. Mocht u minimaal onderhoud wensen, is het tevens mogelijk om het beeld in te spuiten met een blijvende matte of glanzende blanke lak.

5. Hout

Suarhout: een harde eerlijke houtsoort. De suarboom is een snelgroeiende boom welke sterk hout geeft met donkere en lichte kleurschakeringen. Doordat het hout minimaal scheurt is het uitstekend te bewerken en houdbaar in een uiteenlopend klimaat. Onderhoud: al onze produkten worden na aankomst in Nederland behandeld met lijnolie. Lijnolie is een natuurprodukt wat zorgdraagt voor extra bescherming en verdieping van de houtskleur. Indien gewenst kan e.e.a. met regelmaat worden herhaald.

Teak- en teakwortelhout: sterk hardhout van (de wortel) van de teakboom. Wij werken alleen met 'eerlijk' teakhout van topkwaliteit. De boom geeft prachtig warm-getint hout. Van het wortelhout worden, mede door de grillige vormen, unieke objecten gecreëerd. Onderhoud: incidenteel lijnolie (evt. blanke lak)

Eikenhout: Onze sokkels en boomstamzuilen worden gezaagd vaan de Nederlandse Eik. Na zaging ontstaan er enige nerven, hetgeen zorgdraagt voor een mooi natuurlijk effect. Eikenhout is geschikt voor binnen en buiten. Onbehandeld eikenhout zal na verloop van tijd een grijs/bruine kleur geven. Onderhoud: geen. Indien gewenst kan eikenhout behandeld worden met lijnolie en blanke lak, ter verdieping of extra bescherming van de kleur.

6. Polystone

Polystone (of Resin) bestaat uit diverse soorten vermalen gesteente vermengd met vloeibare kunsthars. Hierdoor ontstaat een gietbaar mengsel. Hiervan wordt naar een voorbeeld een beeld gegoten. Daarna volgt een handmatig proces van schuren, polijsten en verven. Uiteindelijk ontstaat een stevig beeld, doch veel lichter qua gewicht dan gewone gesteente door de vermenging van kunsthars.