Oorsprong

De oorsprong van onze beelden ligt in diverse landen. Tijdens onze inkoopreizen doorkruisen we jaarlijks vele landen op zoek naar het juiste gesteente in combinatie met het juiste ambacht. Dit strekt zich uit van Noordelijk Azië tot Zuidelijk Europa. Inmiddels hebben we vele prettige contacten opgebouwd met passievolle kunstenaars. We zien veelal ter plekke een brok gesteente of hout verworden tot een prachtig kunstwerk. De materialen welke gebruikt worden zijn eerlijke materialen. Geen massaproductie. Grote brokken lavasteen, graniet, blue stone, limestone of greenstone worden door de beeldhouwer bewerkt tot dat er een uniek beeld is ontstaan. Vakwerk met passie en bezieling. Dit proces kan weken duren. Zwaar, sterk, mooi gesteente of hout als basis met als eindresultaat een uniek, authentiek en karakteristiek beeld voor U!

Ambacht

We werken ervaren beeldhouwers en ambachtslieden die de rust en de tijd nemen om uit massief gesteente of hout iets unieks te creëren. Ieder kunstenaar bezit zijn of haar eigen specialisme en technieken. Het ambacht wordt veelal van vader op kind doorgegeven. Vaak is er ruimte en inspiratie om samen met deze kunstenaars iets te creëren, waarbij nooit de kwaliteit en liefde voor de kunst uit het oog verloren wordt. Voor een groot deel van de collectie geldt dat het eenmalige items betreft. Dit maakt uw beeld dan ook een bijzonder kunstwerk wat veelal generaties lang doorgegeven kan worden.

Immers, uit ervaring blijkt gedurende een mensenleven veel wordt vervangen of vernieuwd. Denk hierbij bijv. aan verhuizingen. Echter, een beeld verhuisd nagenoeg altijd mee in iedere levensfase Dit komt door de emotionele waarde die het heeft, refererend aan een belangrijk moment of herinnering. Dit kan zijn een huwelijk, afscheid, verlies van een dierbare, een uiting van dank enz. Een waardevol bezit dus.

Materialen

1. Graniet

Graniet komt in veel delen van de wereld voor in allerlei soorten en kleuren. De bewerking ervan gebeurd met beitels en precisie-gestuurde slijptollen en dremels. Graniet is een dieptegesteente en wordt gevormd door het diep ondergronds stollen van magma. Doordat graniet op diepte gestold is, hebben de mineralen bij langzame afkoeling de tijd gehad om kristallen te vormen. Hierdoor behoort het tot een van de meest dicht-gestructureerde en sterkste steensoorten.

De kleur van het graniet is afhankelijk van het percentage minderalen in het betreffende gesteente. Het zogeheten kwarts is meestal grijs, het veldspaat kan gekleurd zijn zoals bijv. crème en roze.

Anekdote: Dat de steensoort onverslijtbaar is, zien we zelfs terug in de metafoor van een haast onvoorstelbaar jubileum; na 90 jaar huwelijk spreekt men officieel van een granieten jubileum.

  • Onderhoud graniet: Graniet behoeft geen specifiek onderhoud. Schoonmaken met water en een borstel is voldoende.

2. Terrazzo

Terrazzo wordt verkregen door stukjes natuursteen en marmer te vermengen met kalk, cement en water en na uitharding daarvan te schuren en eventueel te polijsten. Vandaar het glanzend eindresultaat.
De techniek is enkele honderden jaren oud. Men gebruikte het keiharde winterharde materiaal om de terrassen rond sjieke Italiaanse huizen en kastelen te plaveien. Later werden er prachtige beelden van vervaardigd. Aan deze techniek is weinig veranderd. Ondanks vernieuwde technieken is en blijft Terrazzo een handmatig product!
Terrazzo-beelden zijn geschikt voor buiten en binnen.

  • Onderhoud Terrazzo: Voor optimaal behoud van uw beeld of sokkel is het verstandig uw beeld/sokkel voor iedere seizoen te behandelen met boenwas. Voor zwarte beelden; zwarte boenwas, voor witte of grijze beelden: blanke boenwas, bijenwas of marmerpoets. Aangezien ons klimaat tegenwoordig extremen laat zien in met name hoge zomerse temperaturen, is dit van groot belang. Dit om uitdroging van het gesteente te voorkomen. Tevens niet reinigen met schoonmaakmiddelen, afnemen met een vochtige doek is voldoende. Kleine beschadigingen kunt u evt. aanstippen met Chinese inkt. Mocht u minimaal onderhoud wensen, is het tevens mogelijk om het beeld in te spuiten met een blijvende matte of glanzende blanke lak.

3. Lavasteen

In Zuid-Oost Azië werken we met ervaren ambachtslieden die uit lavasteen en groensteen unieke beelden hakken. Het is fascinerend om te zien hoeveel tijd en precisie deze kunstenaars in hun werk stoppen. Na weken, soms maanden ontstaat uit een ruwe brok gesteente een schitterend waardevol object.
Lavasteen is een uitvloeiinggesteente dat ontstaat bij een vulkaanuitbarsting. Omdat het zeer snel stolt, kunnen de mineralen in het gesteente geen kristallen vormen. Het resultaat is keiharde oersteen, welke diverse kleurtinten kan hebben. Door de hardheid is lavasteen uiterst moeizaam te bewerken. De dichte structuur van lavasteen zorgt er echter wel voor dat de kunstenaar zeer fijne details kan verwerken in het beeld. Dankzij de topkwaliteit van het gesteente zijn onze lavastenen beelden dus uitermate geschikt voor uw tuin, ook bij strenge winters.  In sommige gevallen kiest men ervoor om de beelden te patineren (in bijv. antique of  bruine patineer). Dit is een kleuring met waterglas-bescherming. Dit zorgt ervoor dat de kleur beschermt is tegen extreme weersinvloeden. Het kan zijn dat na verloop van tijd de kleuring ietwat vervaagt, hetgeen niet van invloed is op de kwaliteit van uw beeld.

  • Onderhoud Lavasteen: Wanneer u er voor kiest om jaarlijks het beeld in te wrijven met blanke boenwas, geeft dat extra blijvende glans en uitstraling. Lavasteen is gegarandeerd winterhard.

4. Groensteen

Een Vulkanische groene steensoort veelal afkomstig van Java, variërend van een donkergroene tot grijsgroene kleur. Groensteen is iets minder ‘hard’ dan lavasteen maar ook de verwerking hiervan vergt veel tijd en ervaring. Van enorme basaniet blokken uit de Javaanse steengroeven vervaardigd de beeldhouwer meesterlijke beelden. Elk beeld draagt ​​de handtekening van de kunstenaar en is dus uniek. Onbehandelde groensteen is in eerste instantie groenachtig, bij oudere beelden blijft soms de kleur grijs/bruin over. De kleimineralen in de rotsen geven de karakteristieke pure kleur.

  • Onderhoud Groensteen: Gesteente is geschikt voor buiten. Dit is net als lavasteen een door de aarde gevormd natuurgesteente. Echter, vanwege de meer open steenstructuur adviseren we veelal om bij vorst meer dan -10C het beeld af te dekken, puur uit voorzorg. Deze steensoort is goedkoper dan lavasteen. Alleen reinigen met water en lichte borstel. Geen schoonmaakmiddelen.

5. Gietsteen

Deze steensoort is gemaakt van verpulverde lavasteen gemengd met bindmiddelen zoals cement en wordt vervolgens gedrukt/gegoten in een silliconen beeldmal. Na het drogen wordt e.e.a. verder met de hand bewerkt. De kwaliteit van de voorwerpen hang nauw samen met de kwaliteit van de mal die ervoor wordt gebruikt. Hoge kwaliteit gegoten beelden onderscheiden zich met name door het feit dat de gietnaden volledig onzichtbaar zijn, zoals bij de beelden van BeeldenVallei het geval is. Gegoten steen krijgt meestal een bruin, grijs of zwarte kleuring. Sterke kwaliteit gegoten steen wordt tevens verkregen door het voldoende uitharden en de juiste bewerking door de beeldhouwer. Zo worden uiteindelijk zeer fijne details verkregen. Geschikt voor buiten en binnen.

  • Onderhoud Gietsteen: Alleen afnemen met water en schone doek. Geen schoonmaakmiddelen. Tevens is het gesteente erbij gebaad om voor ieder seizoen in te wrijven met blanke boenwas.

6. Basalt

Basalt is een zwart, robuust, zwaar en oersterk gesteente met een zandkleurige afzetrand. De stolling van het basaltgesteente vindt plaats aan het aardoppervlak en daarom is basalt een uitvloeiingsgesteente. Door de snelle afkoeling worden kleine kristallen gevormd. De krimp die optreedt bij de stolling van de basaltlava leidt tot vaak tot de typische zeshoekige structuren (basaltzuilen), zoals ook goed te zien in een aantal vormgevingen bij onze beelden.

  • Onderhoud Basalt: Basalt behoeft geen specifiek onderhoud. Schoonmaken met water en een borstel is

7. Fiberstone

Fiberstone is gemaakt van fiber (vloeibare glasvezel/kunsthars) in combinatie met diverse soorten fijnvermalen gesteente. Hiermee is het mogelijk om een prachtig gevormd doch niet te zwaar beeld te creëeren, eventueel vermengd met glanzende kleurtinten. Een ambachtelijk procedé waardoor er een hoog kwalitatief sterk en exclusief beeld onstaat.  Mooi hoogwaardig materiaal wat geschikt is voor buiten én binnen. Deze beelden dragen een extra beschermcoating  om buiten te kunnen staan. Bij extreme vrieskou wel graag enige afscherming bieden.

  • Onderhoud Fiberstone: Afnemen met water en schone doek. Tevens is regelmatig inwrijven met een blanke wax of bijv. bijenwas een aanrader.

8. Polyacryl

Polyacryl bestaat uit een mengsel van verpulverde steensoorten met  kunsthars. Hiervan kan een subtiel gevormd object worden gecreëerd. Daarna volgt een handmatig proces van polijsten en vernissen. De meeste beelden zijn geschikt voor binnen het interieur. (Check bij de omschrijving van het beeld extra of het beeld binnen of evt. onder een afdak kan staan)

  • Onderhoud Polyacryl binnen: afnemen met vochtige doek

9. Hout

Suarhout: een harde eerlijke houtsoort. De suarboom is een snelgroeiende boom welke sterk hout geeft met donkere en lichte kleurschakeringen. Doordat het hout minimaal scheurt is het uitstekend te bewerken en houdbaar in een uiteenlopend klimaat.

  • Onderhoud Suarhout: Eventueel behandelen met lijnolie, dit is een natuurproduct wat zorgdraagt voor extra bescherming en verdieping van de houtkleur. Indien gewenst kan e.e.a. met regelmaat worden herhaald. Inspuiten met matte blanke lak is ook een optie, voor volledig afdichting van het hout.

Teak- en teakwortelhout: sterk hardhout van (de wortel) van de teakboom. Wij werken alleen met ‘eerlijk’ teakhout van topkwaliteit. De boom geeft prachtig warm-getint hout. Van het wortelhout worden, mede door de grillige vormen, unieke objecten gecreëerd.

  • Onderhoud Teakwortelhout: incidenteel insmeren lijnolie (of evt. blanke lak)